Prezentă în cofetărie,

Încearc-o şi-n bucătărie,

Serveşte-o apoi cu drag la masă

Drept o reţetă „ca acasă”.

 

Nu îţi ia mult s-o pregăteşti,

Este-o plăcere s-o găteşti,

Iar mai apoi gustul să-i simţi

Cum se topeşte printre dinţi.

 

Şi-acum să vă prezint încet

Acest cremos şi-uşor desert,

Choix à la crème el se numeşte,

Dar şi éclair, pe franţuzeşte.

 

Se ia untură, optzeci de grame

Sau untul la suta de grame

Şi-n apă se topeşte bine

Cu zahăr, sare, cum se cuvine.

 

Când apa dă să clocotească

Torni o făină-mpărătească

Albă şi fină ca omătul

Şi-amesteci-ncetişor cu totul.

 

Când acest pas s-a terminat

Şi-o pastă densă s-a format

Un strop se lasă la gătit

Căci încă mai e de gătit.

 

Se introduc pe rând şi ouă

Puţin mai multe decât două

Şi se amestecă puternic

Pân-ce s-au dizolvat temeinic.

 

Apoi, pe-o tavă de-aragaz,

După ce-ai dat drumul la gaz,

Aluatul ce s-a închegat

L-aşezi frumos şi distanţat.

 

Căci el se umflă şi se poate

În rând să se unească toate

Să nu le poţi deosebi

Ca să-nţelegi ce va ieşi.

 

Linguri mai mici sau chiar mai mari

C-un pic de moţ treptat presari

Juma’ de oră laşi la copt

Să se usuce fain de tot.

 

Iar mai apoi când s-au răcit

Le tai la mijloc c-un cuţit,

Le umpli cu-o cremă gustoasă

Ce-i de-o vanilie delicioasă.

 

Pentru éclair-ul mult râvnit

Aluatul îl tai alungit

În rest, principiul e la fel

De ai dorinţă şi mult zel.

 

Zahărul pudră la final

Îi dă şi el un gust genial

Şi un aspect ce te îmbie

Să îl încerci dintre o mie!