Iarna aduce cu sine
Fulgi uriaşi şi cămări pline,
Sărbători ce bat la uşă
Cu miresmele-n mănuşă.
Ea ne poartă prin poveşti
Cum doar la bunici găseşti
Şi ne-mbie cu reţete
Culese din vechi caiete.
Azi, o astfel de reţetă
Simplă, dulce şi cochetă,
Este cea de cozonac
Ce face oricui pe plac.
Nu-i Crăciun ca să lipsească
Gospodina să-l gătească,
Să fie apoi servit
Proaspăt, pufos, rumenit.
Ingredientele nu-s multe
Să te pierzi în amănunte
Iar de şti a le-mbina
Gustul nu îl vei uita.
Zahăr, lapte şi făină,
Drojdie şi margarină,
Ouăle pe separate,
Nuci uscate, măcinate.
Coajă rasă de lămâie,
Un fir proaspăt de magie,
O vanilie-aromată
Şi reţeta-i terminată.
Staţi puţin că nu v-am spus
Ingredientul când e pus,
Căci e-o ordine în toate
Din vremuri demult uitate.
Drojdia se-nmoaie-n lapte,
Nucile sunt măcinate,
Se toarnă apoi făina,
Se topeşte margarina.
Separi oul de albuş,
Dar păstrezi şi-un gălbenuş,
Iar când drojdia a crescut
Frământatul a-nceput.
Laptele treptat se toarnă,
Gălbenuşul se răstoarnă,
Albuşul se bate spumă,
Presari sare, o fărâmă.
Se formează-ncet aluatul,
Se continuă frământatul,
Iar din când în când se bate
Să se spele de păcate.
Se mai face şi-umplutura
Ce se dă apoi de-a dura.
Din nucă şi gălbenuş
Este gata chiar acuşi.
Pui şi zahăr şi stafide,
Un parfum special va prinde
Şi-apoi pasta rezultată
Se unge pe-o foaie roată.
Cozonacul se rulează
Şi în tăvi încet se-aşază,
Dar se lasă înc-un minut
Să mai stea şi la crescut.
Pe deasupra el se unge,
Gălbenuşul se prelinge
Câte-un strop de sus în jos
Să prindă un brun frumos.
În cuptorul încălzit
Se lasă la rumenit
Cam o oră, foc mărunt,
Să se coacă lin şi blând.
După ce s-a copt cu spor
El se scoate din cuptor,
Se lasă să se răcească
Mai apoi să se servească.
Cu lapte, cafea sau vin
Gustul său este divin.
Curând nu îl vei uita
Reţeta vei încerca.
La final eu vă doresc
Şi la masă vă poftesc
Sărbători cu fericire,
Sănătate şi iubire!